Kozičky, smradinky, psí bez nebo kozí mor. To je jen část lidových názvů pro rostlinu, která se vyznačuje nádhernými bílými květy, pronikavou vůní a výraznými léčivými účinky. Ano, její oficiální název je samozřejmě černý bez. A to, že už od pradávna patří k vyhledávaným léčivým rostlinám, vědí snad všichni. Jeho nesporné zdravotní účinky znali dokonce už staří Egypťané.

Ty přitom v minulosti oceňovaly hlavně nevěsty. Podle tradice měl každý novomanželský pár dostat alespoň jednu rostlinku bezu, aby mu zaručila štěstí a plodnost. Protože jak se říká – „před heřmánkem smekni, před bezem klekni“. A využít toho může téměř každý, protože tenhle vzrostlý listnatý keř, který pochází z Evropy, je relativně snadno dostupný prakticky po celém světě. Lidé dnes využívají především jeho plody a květy.
Jedinečný koktejl přínosných látek
Bez černý na naše zdraví významně působí hned několika způsoby. Je to dáno zejména vysokým obsahem důležitých látek, hlavně antioxidantů, v plodech této rostliny, tedy v bezinkách. Najdete v nich vitamín C, vlákninu, ale hlavně fenolické kyseliny a flavonoidy. A k tomu jen minimum kalorií. Tento jedinečný koktejl dělá z černého bezu skvělý prostředek, který pomáhá při léčbě nachlazení a chřipky, ale podporuje i funkci srdce a snižuje hladinu cholesterolu, kyseliny močové a cukru v krvi. Dále se mu připisuje i pozitivní vliv při prevenci rakoviny, posilování imunity či léčbě deprese.
Zasyrova jedovatý
Avšak pozor, nikdy nepožívejte plody (tedy bezinky) ani listy či kůru zasyrova – jsou totiž jedovaté a mohly by vám způsobit žaludeční potíže. Plody je proto nutné vždy tepelně upravit. Oproti tomu květy se dají konzumovat i syrové, aniž by vám cokoli hrozilo. Dokonce mají jemnou a sladkou chuť a vůni. I proto jsou tak oblíbené například pro přípravu sirupu.
Čaj, masti, sirup či řízečky
V květnu a červnu, tedy právě v tomto období, se sbírají květy – ideálně ne úplně rozvité, ale ani odkvétající. V srpnu a září pak zralé plody. Jak už jsme uvedli, listy ani kůru nesbíráme, mohou být totiž toxické. A jak černý bez využít? Nabízí se spousta možností. Lze ho nasušit a později z něj připravovat čaj, mastičky, či dokonce kloktadlo na bolavý krk nebo si z něj udělat oblíbený sirup. A věděli jste, že z květů mohou být i lahodné řízečky, takzvané kosmatice, které lze připravit naslano i nasladko? Nevěříte? Tak je vyzkoušejte!
Řízečky z květů černého bezu neboli kosmatice
Co budete potřebovat?
- cca 10 květů černého bezu,
- 3 vejce,
- 3 lžíce smetany,
- hladkou mouku,
- kvalitní olej.
Z vajec, smetany a hladké mouky si připravte těstíčko takové konzistence, aby po namočení drželo na květech. Podle toho, jakou variantu zvolíte, přidejte do těstíčka sůl, strouhaný sýr, případně lze pro slaný recept nahradit smetanu pivem. Pro sladkou alternativu přidejte špetku cukru.
Květy nejprve lehce operte a nechte oschnout, případně na utěrce okapat. Poté namáčejte do těstíčka a hned vložte do rozpáleného oleje (na pánev či do fritézy). Smažte po obou stranách dozlatova. Slané řízečky podávejte s vařeným bramborem, sladké hned po osmažení posypte skořicovým či vanilkovým cukrem.
Bezinková limonáda
Připravte si osvěžující nápoj pro horké dny!
Co budete potřebovat?
- 1 kg jemného krystalového cukru,
- 10 l pitné vody,
- 1/4 l vinného octa
- 10 květů černého bezu,
- 1 chemicky neošetřený citrón.
Do pětilitrových lahví nebo jiných nádob vložte osprchované květy, zalijte vodou, přidejte ocet, cukr, citrón nakrájený na kolečka bez jader i s kůrou. Přes láhve dejte plátýnko a převažte. Zamíchejte třikrát denně. Za týden přes plátýnko přeceďte, naplňte do lahví a uložte v chladu. Za 14 dní si na osvěžující limonádě už můžete pochutnat.